Eficienta energetica – o provocare pentru viitor

Eficienta energetica – o provocare pentru viitor

Eficienta energetica se refera la modalitatile prin care putem obtine acelasi beneficiu (lumina, incalzire, miscare, etc.) folosind mai putina energie.

Pentru a valorifica potentialul eficientei energetice al Romaniei avem nevoie de politici guvernamentale corespunzatoare. Este importanta stabilirea unui standard minim de eficienta energetica pentru case, birouri, masini, etc., care sa reflecte consumul pe perioada minima de functionare. Trebuie implementate politici care sa promoveze inovatia si imbunatatirea permanenta a tehnologiilor eficiente energetic.

Exista un potential semnificativ de reducere a consumului, in special in sectoarele mari consumatoare de energie, cum sunt cladirile, industria producatoare, conversia energiei si transporturile. La sfarsitul anului 2006, UE s-a angajat sa iși reduca consumul anual de energie primara cu 20% pana in 2020. In vederea atingerii acestui obiectiv, UE actioneaza pentru a mobiliza opinia publica, factorii de decizie si operatorii de pe piata, precum si pentru a stabili standarde minime de eficienta energetica si norme de etichetare a produselor, serviciilor si infrastructurilor.